Pages

25/10/2016

Muhbir-2 (Last Train out of Earth/ Ausgangserde)

MUHBİR-İKİ*
see on https://youtu.be/80kn_QSa88U

Bu film de -bir çok filmimizde irdelediğimiz**- "Ausgangserde" (Out of Earth/ Hors du Monde Terreste/ Dünyamızdan Çıkış) temasını sürdürür...


"Last Train" out of Earth:
"Last Train", "Dernier Train", "Son Tren" hep kaçırılmasından korkulan şey olup bu  filmde sadece "mecazi" anlamda değil, "reel" anlamda da konuyu oluşturur.
1- Mecazi ya da alegorik manada: Ekolojik manada, Dünya'nın elimizden kaçıp gitmesine ramak kala bir çağda yaşıyoruz. "Doğa", fauna'sıyla, flora'sıyla, ona layık gördüğümüz en dehşetli anlardan (son baharlardan) bile kendi içindeki "ölüm"-"yaşam" döngüsü mekanizmasını sarsılmaz bir şekilde işleterek "kurtulmasını" / bizi kurtarmasını şu ana kadar bildi. İşte bu da (bu filmde gösterilen şey de filmin kendisi de) "doğanın son hamlesi", bizim de  son şansımız...
2- Reel manada: ise filmik nesne olarak bir "tren" lokomotifi, son kalan, müzelik nesne olarak "muhafaza edilmiş" olarak görülmektedir.
Genel Sonuç: Doğa, müzede, "Doğal Tarih Müzesi"nde "korunacak" bir şey değildir.
Özel Sonuç: Bu filmi Doğa yaptırmış, bu film "Doğa adına" yapılmıştır. Doğanın "Son Ürünü"dür, "Son Treni"dir. Sanat, Doğa'nın son şansıdır.

Filmin Türkçe adının, doğa adına Doğa'dan çıkışı gerçekleştirecek bu "Uzay Gemisi"nin adı olarak "Muhbir-2" olarak anılmasını istiyorum. "Muhbir-iki" benim bu filmdeki adım ve aynı zamanda "yaptığım çağrı", "sesleniştir".


(*) Muhbir: vieux mot arabisant Turc, qui veut dire "Dénonciateur" (comme "dénominateur commun"): "muhbir-iki", "dénonciateur de deuxième degrée"....C.à.d., (je suis, YHW, Ja, j'affirme de nouveau) celui qui je suis... Et mon oeuvre (mon énonciation) comme "2ème degrée", proférée de ma propre bouche en turc, dans le film et comme film, en tant que tel etc.
(**) En azından "GENERATION INFORTUNEE"den beri...

Aucun commentaire: