Pages

10/09/2012

Une Histoire Colorée de la Peinture

Resmin Renkli Tarihi


                                                              A Colored History of Painting
                                                                       (french version)

Türkçe anlatım:
"17. yüzyıl resim ustalarının olağanüstü bir resim yapma biçemi geliştirdiklerine tanık oluruz; bu yüzyılda usta ressamlar daha çok rengin dokusu üzerine çalıştılar, çok nadir ve incelikli kumaşları resmettiler. Bugünün görsel imkanlarını kullanarak, son derece güçlü optik aygıtlarla bu tabloların dokusu incelenmektedir.

Daha sonraları başka ustalar da aynı teknikle tablolar yapmayı sürdürdüler, resim konuları da tekrarlanmaya devam etti. Daha sonraki yüzyıllarda da usta resamlar aynı tekniği taklit etmeye devam ettiler. Mesela şu tabloda aynı tekniğin yeterince gülünç (grotesk) bir yorumunu bulmaktayız. Diyebilirim ki, burada aynı teknik biraz sahte renklerle tekrar edilmektedir. Ama yine de stil oradadır ve kendini hemen belli etmektedir.

Tablolardaki renklerin daha az soylu olduğunu söyleyemesek de resim konularının biraz fakirleştiğini görüyoruz. Zamanla sadece renkle oynanmaya başlandı. Zira çizim (desen) teknikleri bozulmaya başladı, renkler de bozuldu. Ama yine de bu modern tablolarda şöyle bir ortak noktaya rastlarız ki, bu da onların şu ya da bu şekilde, sürekli doku ve kumaş üzerine oynamaya devam etmeleridir. Bu resimlerde kapalı bir uzam vardır; kapalı mekan üzerine çok çalışmışlardır.

Ancak zaman artık değişmiştir; resim konuları dağılmaya, ortadan kaybolmaya başlamış ve ortaya sadece uzam çıkmıştır; artık uzamla oynarlar. Ortada artık uzamdan başka bir şey kalmamıştır. Tabii bir de siyah, fazlasıyla siyah, birazcık da beyaz tabii: siyah ve beyaz. İşte hepsi bu! Bütün tarih ters yüz edilmiştir."

Aucun commentaire: