Quotation: "Ben de yolculuk için kendimce ilginç okumalar yapıyorum (Paulette Duval, Christianisme ésotérique et Islam) 152inci sayfada İngilizce bir özet de bulunuyor. 139uncu sayfadaki lale figürüne bak.
Işığını kendisi yayan zuhura gelme:
Işığını kendisi yayan zuhura gelme:
İspanya'da, Inquisition ve Conquistadore'nin başlamasından hemen evvel, kendi "Şark Seferi'mde büyüsüne kapıldığım o güzelim XI-XIIinci yüzyılların eskatolojik arayışlarından sonra yok edilen Priscillian mezhebi, Şark'taki İsmailiye mezhebindeki kardeşleri gibi (bu arada İspanya'da bu tarz romanlar yayımlayan "Alamut" diye bir yayınevinin varlığını da öğreniyorum) Teslis (yani şu boğucu "La Sagrada Familia") yerine açık uçlu ve mesihsel 12 havari-imam öğretisi (kayıp 12inci imam: ihanetci Judas veya İsa'nın alter-egosu Yuhanna -kaç tane?- meseleleri) ve zamanların tamamlandığı Kutsal Ruh İncili ("Baba" devri -Yahudilik- "Oğul" devri -Hristiyanlık- sonrası: 3üncü ve beklenen nihai aşama) peşindeymişler...
Yok edilen bu mezhebin delilleri İspanya'da Pireneler'de -özellikle Aziz Patrik'in "istiridye kültü"ne bakmak lazım- daha yoğun sanırım. [Ta ki Kordoba'da alenen Katedral-Cami Mezquita'nın tam ortasında "havari ağacını" resmeden o tabloya rastlayana kadar Endülüs'te bir delil bulma umudum yoktu.] Ama 7+5 (Heft Penç) öğretisinin yeni boyutlarına doğru yol alıyorum: 14 aranacak demek ki İspanya'da."
"HAVARİ AĞACI" / "L'ARBRE DES APÔTRES"
"Gaudi'nin Barselona'da inşaatı 100 yılı aşkın süren Holy Family (Sagrada Familia) katedralinde Albert Dürer'in "Magic Square'ını (Büyülü Kare) buldum: O da 14 etrafında dönüyor: İsa'ya kim ihanet etti hesap ebcedi!
Dürer'in İşkencesi (Passionata!)..."
Memed'in de dediği gibi, eğer Judas veya herhangi biri İsa'ya ihanet etmemiş olsaydı zaten ortada Hristiyanlık diyebileceğimiz bir din de olmayacaktı: İhanet bu hikayenin özüdür. Peki O'nu nasıl yazmalı?
2009'da yayımladığım -ama çok eskilere dayanan- "Kâbus Karesi"nden, düşler aracılığıyla "Büyülü Kare"ye gelmiş bulunuyoruz.
2009'da yayımladığım -ama çok eskilere dayanan- "Kâbus Karesi"nden, düşler aracılığıyla "Büyülü Kare"ye gelmiş bulunuyoruz.
1 commentaire:
Blogun şablonu çizgisel, zamandizinsel olduğu için (iki blog arasındaki) tematik bağlantıları ancak "libellé" ve "yorum" kısımlarından kurmamız tam kapasite düşünmeyi sınırlıyor: "Kabus Karesi" herrselavy 2009'da; "Büyülü Kare" (Carré Magique, Dürer) ise burada. Bugün ise Mysteriqes'e bu "ihanet zincirine" "Şaman" (Lévi-Strauss) ve "Algorithm" (Rubâi) eklenecek. Puzzle gibi...
Enregistrer un commentaire